Soorten opvoerwerktuigen

Opvoerwerktuigen en aandrijvingen

 

 

Rond 1600 was Jacob Mom ambtsman van Maes en Wael en hij voltooide de dijksluiting.

Het Nieuw Nederlandsch Biografisch Woordenboek (NNBW)MOM (Jacob) vermeld: geldersch edelman en als zoodanig compareerende op de landdagen van Gelderland, ambtman in Maas-en-Waal, doch wonende te Tiel.

 

De Waal in het noorden en de Maas in het zuiden. Omdat de Maasstand vaak lager was liepen alle afvoeren of Weteringen richting Maas.

 

 

 

 

 

 

De bemaling en het uitslaan van water waren eeuwenlang slechts mogelijk geweest via windmolens en sluizen. Men was afhankelijk van de wind en het peil van het buitenwater. Het land van Maas en waal was een arm gebied maar agrarisch wel interessant. Voorbeelden van gebieden die waren drooggemaakt waren er te over in het Westen die met succes door de nieuwe techniek(droogmakerijen) winst opleverden. Investeringen uit het Westen hebben gepoogd hier ook een graantje van mee te pikken.

In het gebied zijn rond 1633 de eerste windmolens gebouwd met schepraderen om het land langer droog te krijgen. Deze werden aangedreven door de wind.

Bij Dreumel stonden 3 oude windmolens en werd 1 nieuwe gebouwd. Dit waren molens met een scheprad met dus een beperkte opvoerhoogte. Er ontstond ruzie over de uitvoering omdat de molens geen terugslagklep (zgn blaffers) bezaten waardoor het water weer terug kon lopen.

 

Stoombemaling

Het gebruik van stoombemaling in de negentiende eeuw betekende een enorme sprong voorwaarts in de mogelijkheden voor waterbeheersing. De ontwikkeling van de stoommachines kwam vooral in Engeland op gang. Reeds in 1787 was er een vuurmachine werkzaam in Nederland nl in de Blijdorpse polder met een installatie volgens het principe James Watt. Dit waren dan meestal zgn. balansstoommachines. De eerste stoomgemalen stuitten op veel wantrouwen van de bevolking. Technisch waren ze niet volmaakt en ze hadden een geringe capaciteit. Toch hebben een aantal techneuten van die tijd doorgezet o.a.  Ing Fijnje die het eerste stoomgemaal in het land van Maas en Waal introduceerde.

Stoommachine in de Blijdorpse polder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gebruikte opvoerwerktuigen waren schepraderen  en vijzels met windmolenaandrijving. Een stoomwerktuig  werd gebruikt voor de dubbelwerkende perspomp van Dreumel en later  werd met stoom ook de schepraderen en centrifugaalpompen aangedreven.